Gode råd

Gode råd - godt på vej

På disse sider har vi samlet gode råd og nogle af de mest almindelige spørgsmål og svar.

 Dårlig ånde  - hvor kommer det fra og hvad kan man gøre?

 Isninger i tænderne  - er det normalt og kan det undgås?

 Børn og tandbørstning  - Giv de gode vaner videre til dit barn

 Digital røntgen  - et billede af dine tænder.

 Panorama-røntgen  - det store tand og kæbe overblik.

 

Andre nyttige emner  - klik og læs mere

 Tandlægeskræk  - hvordan overvinder jeg den?

 Risikotand  - har jeg en tand som er i risiko for at knække?

 Behandlingsplan  - få et overblik over din tandsundhed. 

 

Har du flere spørgsmål? - er du velkommen til at ringe.

Dårlig ånde - hvad gør jeg?

Der kan være rigtig mange og gode forklaringer på, at man ikke altid lugter godt ud af munden. Paradentose kan lugte ganske forfærdeligt, og hvis det er det, der er årsagen, forsvinder lugten sammen med paradentosen.

Lugten kan også skyldes, at der sidder gamle madrester mellem tænderne, og lugten forsvinder når de fjernes.

Endelig kan den skyldes propper, der dannes i mandlerne bagtil i halsen. Her kan enten din tandlæge eller en øre-næse-hals læge være behjælpelig.

Dårlig ånde kan også skyldes at man er sulten
Hvis du slanker dig voldsomt eller bliver meget sulten, kan det give anledning til en grim lugt ud af munden. Den minder lidt om acetone og skyldes at dit fedtvæv forbrændes. Løsningen er simpel: Spis lidt. 

I sjældne tilfælde er det andre sygdomme i hals og svælg.

Hvis ånden lugter mindre godt, kan du prøve at skylle munden i SB12 eller 1% brintoverilte.

Isninger i tænderne - hvad gør jeg?

Isninger i tænderne skyldes, at der på overfladen af tanden er forbindelse til en masse små kanaler. Disse kanaler leder ind til nerven inde i tanden. Når kanalerne påvirkes med sødt eller koldt føles det som isninger.

Blokeres forbindelsen, forsvinder smerten.

Blokeringen kan foretages med laser, som normalt reducerer følsomheden med 50% pr. behandling. Efter 2 behandlinger er man altså nede på 25%.

Blokeringen kan også ske ved at smøre fluorlak på, og endelig kan man lave små fyldninger på tandhalsene.

Det billigste råd er at forsøge at smøre tandpasta på tandhalsene. Hvis det virker, så er det billigst og lettest. Man kan også prøve at børste sine tænder med en "Sensitive" tandpasta - den laves bl.a. af zendium.

Børn og tandbørstning

Giv de gode vaner videre til dit barn

Børn får deres første tænder, når de i gennemsnit er omkring seks til otte måneder gamle, og omkring deres første fødselsdag bliver de indkaldt til deres første tandlægebesøg. Derfor er det vigtigt, at dit barn bliver fortroligt med tandpleje helt fra starten, og du kan som forælder gøre en stor forskel. Hvis barnet oplever sit første tandlægebesøg som en positiv oplevelse, vil det skabe tillid og gøre de fremtidige besøg lettere. De første konsultationer i barnets liv vil have forebyggelse som det primære formål frem for egentlig behandling, og dette gør det nemmere at etablere et godt forhold mellem tandlægen og barnet. Det er vigtigt, at du som forælder parkerer din eventuelle tandlægeskræk derhjemme, så dit forhold til tandlægebesøg ikke påvirker dit barns opfattelse af situationen.

Man skal huske på, at mælketænder skal plejes lige så grundigt som voksentænder skal. Selvom de vil falde ud og blive erstattet, kan den manglende pleje nemlig påvirke de nye og blivende tænder. Derfor er det vigtigt at gøre dit barn fortrolig med de daglige tandplejerutiner morgen og aften ved at gøre det til en god oplevelse. Børnetandpasta er mildere i smagen end tandpasta til voksne, og det kan med fordel anvendes til de helt små størrelser. Når barnet bliver omkring seks år, skal børnetandpastaen dog udskiftes med voksentandpasta, som har et højere indhold af fluor, da tænderne i den alder har behov for mere beskyttelse mod huller. Det er ikke store mængder af tandpasta, der afgør, om tænderne bliver plejet godt – en mængde svarende til en lillefingernegl er passende.

Hos TandlægeCenteret Clemens Torv prioriterer vi kvalitet og grundig rådgivning, og har du behov for yderligere vejledning om, hvordan du kan sikre, at dine børn får en god oplevelse med tandpleje, kan du finde vores oplysninger her (LINK) og kontakte os.

LINK: http://www.clemenstand.dk/om-tandklinikken-aabningstider.php

BLOG INDLÆG

 - - - - - - - - - - - - - - - -

 

En sund mund

Forebyggelse med tandbørsten er nemmere, end du tror

Det er muligt at sikre en ordentlig mundhygiejne, hvis man bruger få minutter morgen og aften på tandbørstningen, men de fleste har prøvet at sløse på deres daglige ritual – eksempelvis fordi, at man er kommet sent hjem efter en udmattende dag og ikke lige kan overskue det. Man tænker måske, at en enkelt aften gør ikke den store forskel og lover derfor sig selv at fortsætte med de gode vaner igen dagen efter. Man risikerer desværre at sætte de gode vaner helt over styr, og efter gentagende gange kan sløseriet blive så omfattende, at den overordnede mundhygiejne forværres væsentligt.

Hvis en tandkødsbetændelse forbliver ubehandlet, kan den udvikle sig til paradentose. Problemet med paradentose er, at det kan ramme alle og er nemt at overse, fordi tilstanden ikke nødvendigvis gør ondt. Dermed kan paradentose få mulighed for at udvikle sig i al uvidenhed. Skulle uheldet være ude, er det muligt at blive behandlet for paradentose hos TandlægeCenteret Clemens Torv ved hjælp af en moderne laserbehandling, som effektivt ødelægger bakterierne og sikrer et infektionsfrit resultat. Laseren er så skånsom, at behandlingen er uden bivirkninger og bidrager til en hurtig heling af tandkødet.

Men faktisk er paradentose overraskende let at forebygge. Man kan sikre en ordentlig mundhygiejne ved at indføre et dagligt tandbørstningsritual på små 5-10 minutter to gange dagligt. Tandbørsten har svært ved at nå ind mellem tænderne, og derfor bør man supplere med tandtråd og/eller tandstikker, så bakterierne ikke får frit spil de steder, hvor tandkødet er allermest sårbart. Man kan også benytte en tandpasta, der indeholder fluor, og begrænse sit indtag af sukkerholdige drikkevarer. Vigtigst af alt er det, at man er vedholdende med de gode vaner, så de dårlige undskyldninger ikke tager overhånd og sætter den gode mundhygiejne på spil.

 

- - - - - - - - - - - - - - - -

 

Et godt smil

Din genvej til smukke tænder

Når man møder nye mennesker, er smilet og tænderne noget af det første, der bliver lagt mærke til, fordi det kan fortælle meget om vedkommende. Er smilet naturligt? Er tænderne pæne og hvide? Det første indtryk kan være altafgørende i nogle situationer, men desværre kan overfladen af tænderne blive påvirket af ting som eksempelvis te, kaffe og rødvin. Selv om man er ihærdig med tandbørstningen, er det ikke sikkert, at det er muligt at komme til livs på egen hånd, hvis aflejringerne er for voldsomme. Pletter og misfarvninger på tænderne kan være så tydelige, at det kun kan skjules ved at lade være med at smile, og det kan have en negativ indflydelse på selvtilliden. Dit tandsæt er helt unikt, og ligesom med fingeraftryk findes der ikke to tandsæt, der er ens. Det betyder, at det er nødvendigt med professionel hjælp og en skræddersyet løsning, hvis man ønsker at opnå det flotteste resultat og få smilet tilbage på læberne igen.

TandlægeCenteret Clemens Torv tilbyder tandblegning, hvor der bliver taget udgangspunkt i dit unikke tandsæt, og du får skræddersyet en personlig løsning til en fast lav pris. Du får lavet en blegeskinne, der passer præcis til dine tænder, og selve behandlingen kan foregå hjemme hos dig selv i ro og mag. Du kan læse mere om tandblegningens holdbarhed og pris ved at klikke her.

Hvis du ønsker at forebygge misfarvninger på tænderne, før skaden er sket, er der enkelte ting, du kan gøre selv. Det kan hjælpe, hvis du begrænser dit indtag af de mad- og drikkevarer, som aflejrer sig på overfladen af tænderne – eksempelvis ved at drikke en kop kaffe mindre om dagen. Derudover er det bedste forsvar mod pletter og misfarvede tænder naturligvis en grundig tandbørstning hver morgen og aften, så aflejringerne ikke får mulighed for at sætte sig helt fast.

LINK: http://www.clemenstand.dk/tandblegning-aarhus.php

 

- - - - - - - - - - - - - - - -  

 

Visdomstænder

Når smerterne tager overhånd

Stort set alle er godt klar over, at en tandlæge kan hjælpe, hvis man oplever at få smerter i tænder og mund. Det kan være en tand, der er flækket, da man kom til at tygge på en olivensten, eller en tandkødsbetændelse, der er gået fra slem til værre. Ved en undersøgelse kan tandlægen lokalisere årsagen til smerterne og påbegynde en behandling hurtigst muligt. Derfor er der ingen grund til at lade være med at ringe til tandlægen, når smerterne pludseligt trænger sig på. Men rent faktisk kan tandlægen også være din redningsmand, hvis du pludselig får smerter i ørerne. Visdomstænder kan nemlig være på spil.

Visdomstænder er et sæt ekstra tænder, som typisk viser sig omkring 20-års alderen, når voksentænderne er vokset helt frem. Nogle mennesker får dem tidligere, andre senere og enkelte slet ikke. De fire visdomstænder kan være usynlige og ligge gemt i tandkødet uden at gøre skade på noget tidspunkt. De to tænder i overmunden og de to i undermunden kan dog blive et problem, hvis der ikke er plads til dem, eller hvis de påvirker nabotanden negativt. På grund af tændernes placering tæt på kæbeleddet kan visdomstænderne påvirke ørerne, og det kan være ret overvældende at have ondt i både mund og ører samtidig. Derfor bør man kontakte tandlægen, når man har en mistanke om, at årsagen til smerterne er en visdomstand, så man hurtigst muligt kan blive smertefri igen.

Ved en undersøgelse hos TandlægeCenteret Clemens Torv kan du blive klogere på, om smerterne er forbigående eller permanente, og hvorvidt din visdomstand kan beholdes eller skal fjernes. Hvis den skal fjernes, vil tandlægen også tage stilling til, om den kan trækkes ud, eller om det er nødvendigt med en operation. Begge indgreb foregår med lokalbedøvelse hos alle tandlæger, og du vil derfor ikke opleve smerter i forbindelse med fjernelse af visdomstænder.

LINK: http://www.clemenstand.dk/behandlinger-fjernelse-af-visdomstand.php

 

- - - - - - - - - - - - - - - -

 

Moderne tandregulering

Fleksible og diskrete løsninger til lige netop dig

Ganebøjle, nakketræk, togskinner. Tandregulering er kendt under mange navne. De fleste forbinder det med noget, som børn og teenagere gennemgår for at få styr på deres nyudviklede tandsæt, men rent faktisk er det også relevant for mange voksne. Det kan være, at der ikke var behov for tandregulering i de yngre år, men at situationen har ændret sig med tiden. Vores tænder har nemlig en tendens til at flytte sig, som tiden går, og det kan resultere i skæve tænder, så smilet kommer til at se anderledes ud end tidligere. Det kan også være, at tænderne er blevet reguleret, men at behandlingsformen ikke har været den optimale for lige netop dig, og at tandsættet derfor langsomt er faldet tilbage til udgangspunktet.

Da smilet er et af de personlige kendetegn, kan det derfor godt påvirke selvtilliden, hvis ændringen bliver for markant. Heldigvis er der hjælp at hente.  Der er sket mange teknologiske fremskridt inden for tandregulering, og det er nu muligt at få rettet tænderne ud mere skånsomt og effektivt end med de traditionelle metoder. Derfor er vejen til det perfekte smil mere fleksibel end nogensinde før og på ingen måde kun forbeholdt unge mennesker.

TandlægeCenteret Clemens Torv tilbyder moderne tandreguleringsbehandling, hvor tænderne rettes effektivt ved hjælp af en diskret bøjle, som ikke stjæler al opmærksomheden, når du smiler. De store teknologiske fremskridt betyder også, at tandreguleringen kan gennemføres på en brøkdel af den tid, som tidligere var nødvendig for at færdiggøre behandlingen, samt at bøjlen ikke nødvendigvis behøver at sidde fast på dit tandsæt. Tandlægen kan ved en undersøgelse vejlede dig om, hvordan et eventuelt behandlingsforløb kunne se ud for dig med udgangspunkt i netop dit tandsæt og din situation.

LINK: http://www.clemenstand.dk/behandlinger-tandretning.php

TandlægeCenteret Clemens Torv
Skt. Clemens Torv 15, 2. tv.
8000 Aarhus C.
Tlf. 86 135 240
E-mail: info@clemenstand.dk
Følg os på Facebook

Åbningstider:
Mandag 8.00 - 16.30
Tirsdag 8.00 - 17.30
Onsdag 8.00 - 16.30
Torsdag 8.00 - 17.30
Fredag 8.00 - 14.30


CO2 Neutral website logo